Home > Nieuws > EXTRA GEBOORTEVERLOF VOOR PARTNER PER 1 JANUARI 2019

EXTRA GEBOORTEVERLOF VOOR PARTNER PER 1 JANUARI 2019

Als partner heb je na de geboorte van je kind recht op verlof. De officiële term hiervoor is geboorteverlof, maar dit wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Sinds 1 januari 2019 is de Wet Inwerktreding Extra Geboorteverlof ingegaan (WIEG) en dit zorgt voor ruimere verlofmogelijkheden. Partners krijgen in plaats van twee dagen geboorteverlof nu het aantal wekelijkse werkuren aan geboorteverlof.

Voorbeeld
Werkt de partner bijvoorbeeld 3 dagen van 8 uur, totaal 24 uur per week? Dan krijgt hij of zij 3 dagen (24 uur) geboorteverlof. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen, maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de thuiskomst van het kind. Het verlof is bedoeld voor de echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner van de moeder, of voor degene die ongehuwd met haar samenwoont of het kind heeft erkend.

CAO of wetgeving?
In de cao staat bij ‘kort verlof’ (artikel 7.4) dat een medewerker bij een bevalling van de partner recht heeft op twee dagen betaald geboorteverlof. Nu de wet een ruimer verlof kent, is uitsluitend dit uitgebreidere verlof van toepassing.

Leiden, 8 april 2019