Home > De banden- en wielenbranche

De banden- en wielenbranche

 

Benieuwd wat werken in de banden- en wielenbranche inhoudt? Bekijk onderstaande filmpjes om een goed beeld te krijgen van de branche.

Introductiefilm:
Werken als bandenspecialist:
 
Werken als pechservice-monteur (landbouwbanden)
Werken als pechservice-monteur (truckbanden):

 

De banden- en wielenbranche is een veelzijdige branche. Het begint natuurlijk met de productie van banden en wielen. Wereldwijd zijn er zo’n 150 bandenproducenten actief, waarvan ongeveer 75 in de Europese Unie.

De distributie en verkoop wordt veelal verzorgd door de groothandel. Waarna de banden en wielen terecht komen bij bandenservicebedrijven die de banden balanceren, monteren en uitlijnen. Maar hier kan men ook terecht voor bijvoorbeeld remmen, uitlaten, olie en APK.

Bij het monteren van banden en wielen gaat het niet alleen om personenwagens. Veel bandenspecialisten monteren ook banden en wielen onder bijvoorbeeld tractoren, trucks, heftrucks en grondverzetmachines.

Een andere belangrijke activiteit is het vernieuwen van banden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij truckbanden en vliegtuigbanden. De band wordt dan voorzien van een nieuw loopvlak. Kan de band niet meer mee als vliegtuigband dan gebeurt het regelmatig dat het karkas (de basis van de band) nogmaals gebruikt wordt om er een band van te maken die bijvoorbeeld geschikt is voor toepassingen in de landbouw.

Als de band versleten is wordt deze ingezameld en daarna vernieuwd of verwerkt tot nieuwe producten. Denk hierbij aan rubber tegels voor in speeltuinen of rubber-infil materiaal voor kunstgrasvelden.

Kortom binnen de branche gebeurt van alles en zijn er veel loopbaanmogelijkheden. Zo kun je werken als bandenmonteur, commercieel medewerker, pechservicemonteur, APK-keurmeester, vestigingsmanager, vertegenwoordiger, operator etc.