Home > De banden- en wielenbranche

De banden- en wielenbranche

 

Wist je dat de banden- en wielenbranche uitdagend, innovatief, afwisselend, technisch en modern is? Bekijk onderstaande filmpje om een goed beeld te krijgen van wat de branche jou kan bieden:

 

De branche is constant aan verandering onderhevig, door voortdurende innovaties. Innovaties en werkzaamheden die Nederland niet alleen mobiel, maar ook veilig houden. Het werk is afwisselend. Je moet elke dag opnieuw pieken en het beste uit jezelf zien te halen. Je werkt bovendien vaak in teamverband, waarbij je met z’n allen tot een mooi eindresultaat komt. Er zijn daarnaast ook veel doorgroeimogelijkheden, denk hierbij aan bandenmonteur, uitlijnmonteur, adasspecialist, APK-keurmeester, vestigingsmanager en nog veel meer!

Wil je weten of de banden- en wielenbranche iets voor jou is? Maak de interessetest op datiseengave.nl en kom er achter!
 

De banden- en wielenbranche in het kort

Het begint natuurlijk met de productie van banden en wielen. Wereldwijd zijn er zo’n 150 bandenproducenten actief, waarvan ongeveer 75 in de Europese Unie.

De distributie en verkoop wordt veelal verzorgd door de groothandel. Waarna de banden en wielen terecht komen bij bandenservicebedrijven die de banden balanceren, monteren en uitlijnen. Maar hier kan men ook terecht voor bijvoorbeeld remmen, uitlaten, olie en APK.

Bij het monteren van banden en wielen gaat het niet alleen om personenwagens. Veel bandenspecialisten monteren ook banden en wielen onder bijvoorbeeld tractoren, trucks, heftrucks en grondverzetmachines.

Een andere belangrijke activiteit is het vernieuwen van banden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij truckbanden en vliegtuigbanden. De band wordt dan voorzien van een nieuw loopvlak. Kan de band niet meer mee als vliegtuigband dan wordt het karkas (de basis van de band) regelmatig nogmaals gebruikt om er een band van te maken die bijvoorbeeld geschikt is voor toepassingen in de landbouw.

Als de band versleten is, wordt deze ingezameld en daarna vernieuwd of verwerkt tot nieuwe producten. Denk hierbij aan rubber tegels voor in speeltuinen.

Kortom binnen de branche gebeurt van alles en zijn er veel loopbaanmogelijkheden.