Home > Nieuws > MEEST EFFECTIEVE INSTRUCTIE VOOR WERKEN MET MACHINE OF APPARAAT

MEEST EFFECTIEVE INSTRUCTIE VOOR WERKEN MET MACHINE OF APPARAAT

U heeft een nieuwe machine, een nieuw apparaat of gereedschap aangeschaft. Geef dan meteen een goede instructie aan uw medewerkers: de combinatie van een grondige praktijkinstructie met een korte schriftelijke instructie (als naslag) werkt vaak goed. 

ADVIES: grondige praktijkinstructie + korte schriftelijke instructie
In de praktijk blijken gebruiksaanwijzingen van machines, apparaten en gereedschappen niet altijd het meest geschikte middel om medewerkers te instrueren. De lange stukken tekst en het taalgebruik zorgen er in veel gevallen voor dat medewerkers in een vroeg stadium afhaken.

Overweeg daarom om een korte, begrijpelijke instructie te schrijven (maximaal 1 A4). We adviseren u hierbij de gebruiksaanwijzing als basis te nemen. Daarnaast kan uw leverancier en/of medewerker, die al veel ervaring met het apparaat heeft, u hierbij ondersteunen. Leg ook meteen vast wie de instructie voor welke medewerkers en voor welke machines en apparaten heeft verzorgd.

Let op: complete, Nederlandstalige gebruiksaanwijzing is verplicht
U bent altijd wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat uw medewerkers kennis kunnen nemen van de Nederlandstalige gebruiksaanwijzing van alle machines, apparaten en gereedschappen. Medewerkers moeten hiervan kennis kunnen nemen via een papieren versie of via intranet. Uw leverancier is verplicht een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing aan te leveren.

Leiden, 6 februari 2020