Home > Nieuws > ONGEVALLEN BEWIJZEN: FOCUS OP VEILIGHEID MAG GEEN MOMENT VERSLAPPEN

ONGEVALLEN BEWIJZEN: FOCUS OP VEILIGHEID MAG GEEN MOMENT VERSLAPPEN

Goede instructie en voorlichting verkleinen de kans op een ongeval aanzienlijk. Toch blijkt steeds weer dat een ongeval in een klein hoekje zit. Twee recente ongevallen in de banden- en wielenbranche bevestigen dat helaas. Zorg er samen met uw medewerkers voor dat veilig werken altijd op de eerste plaats komt! 

Ongeval 1
Een bedrijf koopt een gebruikte veerspanner om de veer van een McPherson veerpoot te demonteren. Hoewel de medewerker over jarenlange ervaring beschikt, schiet de veer helaas onverwachts tegen zijn gezicht. Hierbij liep de medewerker helaas verwondingen op aan zijn gezicht. Gelukkig heeft hij geen blijvend letsel aan het ongeval overgehouden.

Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat dit gereedschap niet compleet was (er miste een beugel). Tevens bleek dat bij de levering geen gebruiksaanwijzing was meegeleverd. De boete van de Inspectie SZW bedroeg circa 11.500 euro, na het indienen van een zienswijze namens de ondernemer is deze verlaagd tot 8.100 euro.

Ter lering: Koop uitsluitend een gebruikte machine, apparaat of gereedschap als u ervan overtuigd bent dat deze compleet is en goed werkend. Koop alleen als er een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij het product wordt geleverd.

Ongeval 2
Een bedrijf beschikt over vier losse veerschotels waarmee de veer van een McPherson veerpoot kan worden gedemonteerd. De medewerker gebruikt helaas de verkeerde veerschotel bij het (de)monteren van een veer. Hierdoor wordt de veer niet goed ingeklemd. Als gevolg daarvan schiet de veer tegen de kin van de medewerker. Gelukkig heeft de medewerker er geen blijvend letsel aan overgehouden.

Ter lering: Zorg voor goede instructie en voorlichting bij het gebruik van machines, apparaten en gereedschappen. Leg schriftelijk vast wie wanneer welke instructie heeft gehad en laat de medewerker hiervoor tekenen.

Leiden, 16 april 2020