Home > Nieuws > OP 1 JULI 2020 WIJZIGT DUITSE WETGEVING WINTERBANDEN VOOR BEDRIJFSWAGENS EN BUSSEN

OP 1 JULI 2020 WIJZIGT DUITSE WETGEVING WINTERBANDEN VOOR BEDRIJFSWAGENS EN BUSSEN

Per 1 juli 2020 verandert in Duitsland de winterbanden-wetgeving. Bedrijfswagens en bussen dienen bij winterse omstandigheden te zijn uitgerust met winterbanden op de aangedreven assen én op de stuuras. Breng dat nu al ter sprake bij klanten die de stuuras-banden vervangen.

Tot 1 juli 2020, dus inclusief de winter 2019-2020, zijn winterbanden tijdens winterse omstandigheden alleen verplicht op de aangedreven assen. Daar komen vanaf medio volgend jaar dus winterbanden op de stuuras(sen) bij. De wetgeving geldt voor bedrijfswagens > 3.500 kg en voor bussen voor personenvervoer met meer dan acht zitplaatsen - exclusief de chauffeur.

Tijdig klanten informeren
Bedrijven zoals transportondernemingen en touringcarbedrijven mogen van ‘hun’ bandenspecialist verwachten dat hij de wijzingen ter sprake brengt op het moment dat stuuras-banden aan vervanging toe zijn. Dat kan een ongeplande, extra bandenwissel aan het begin van de winterperiode 2020-2021 voorkomen.

Productieperiode vóór of vanaf 2018
Voor stuuras-winterbanden geldt dezelfde wetgeving als voor winterbanden voor de aangedreven assen. Een band geproduceerd vanaf 1 januari 2018 (DOT vanaf 0118) is wettelijk alleen een winterband als deze is voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Vernieuwde banden met het sneeuwvloksymbool voldoen ook aan de wetgeving. Een band van vóór 2018 is wettelijk gezien een winterband als die is voorzien van een M+S codering.  Deze banden worden nog tot 30 september 2024 als winterband aangemerkt.

Bandveilig.nl
Krijgt u vragen over de wet- en regelgeving van winterbanden of sneeuwkettingen? Verwijs uw klanten voor een actueel, duidelijk overzicht naar Bandveilig.nl. Hier vindt u de huidige situatie voor personenauto’s en bestelauto’s en voor bedrijfswagens binnen Europa. 

Leiden, 30 september 2019