Home > Nieuws > OVERHEID GEEFT GROEN LICHT VOOR INVOERING DEELTJESTELLER VOOR CONTROLE ROETFILTER

OVERHEID GEEFT GROEN LICHT VOOR INVOERING DEELTJESTELLER VOOR CONTROLE ROETFILTER

De minister voor Milieu en Wonen heeft een regeling gepubliceerd over de invoering van de deeltjesteller. De controle van roetfilters met een deeltjesteller binnen de APK moet daarmee mogelijk worden gemaakt.

Roetfilters van dieselauto’s die af-fabriek van een roetfilter zijn voorzien, worden sinds 20 mei 2018 visueel gecontroleerd binnen de APK. Om de daadwerkelijke werking van de roetfilters te controleren, wil de overheid de deeltjesteller introduceren. Dit equipment moet in staat zijn om een duidelijke uitspraak te doen of een roetfilter aanwezig is en goed functioneert, ook in moderne auto’s die af-fabriek aan de hoogste emissienormen voldoen.

Controle langs de weg
De controle op de werking van roetfilters met een deeltjesteller begint tijdens zogenoemde wegkantinspecties van de politie. Naar verwachting gaan deze controles in de loop van 2020 van start. Het is de bedoeling dat de metingen door de RDW worden uitgevoerd.

Deeltjesteller en de APK
De regelgeving vormt tevens de basis van de introductie van de deeltjesteller in de APK. De streefdatum voor de invoer van de deeltjesteller is 2021. De roetmeter blijft binnen de APK in gebruik voor dieselauto’s zonder roetfilter.

Meer informatie 
Zie het Dossier APK.

Leiden, 27 november 2019