Home > Nieuws > UPDATE PRAKTIJKRICHTLIJN PECHSERVICEVERLENING BESCHIKBAAR

UPDATE PRAKTIJKRICHTLIJN PECHSERVICEVERLENING BESCHIKBAAR

Rijkswaterstaat (RWS) heeft de Richtlijn eerste veiligheidsmaatregelen bij verkeersincidenten recent gewijzigd. Dit leidt automatisch tot wijziging van de ‘VACO Praktijkrichtlijn pechserviceverlening op het hoofdwegennet en het onderliggende wegennet’.

Praktijkrichtlijn bestellen of downloaden
VACO adviseert elke pechhulpverlener de gewijzigde versie van de VACO Praktijkrichtlijn goed door te nemen. VACO-leden kunnen gratis een papieren versie bestellen van de praktijkrichtlijn of de digitale versie downloaden.

Training veilig werken langs de weg
Pechservicemedewerkers die zich aanmelden voor de SVOB-training ‘Veilig werken langs de weg’ ontvangen standaard de vernieuwde VACO Praktijkrichtlijn als lesmateriaal. Deze training, die in samenwerking met de ANWB wordt georganiseerd, is helemaal gericht op pechservicemedewerkers in de banden- en wielenbranche. De training wordt afgesloten met een examen onder toezicht van de Stichting Examenkamer.

Tips

  • Zorg ervoor dat uitsluitend opgeleide medewerkers pechservice verrichten. De risico’s langs het hoofdwegennet zijn bijzonder groot. Elk jaar worden er voertuigen van de ANWB en RWS op de vluchtstrook in elkaar gereden. Bij een ongeval zal de Inspectie SZW controleren of van voldoende voorlichting en instructie sprake is geweest.
  • Er zijn steeds meer organisaties die een training veilig werken (langs de weg) aanbieden. Deze trainingen zijn echter niet gericht op pechservice langs het hoofdwegennet (maar bijv. geschikt voor schilders en glazenwassers). Als een training niet wordt afgesloten met een examen onder toezicht van de Examenkamer, voldoet deze niet aan de eisen die door RWS worden gesteld. Overigens is certificering van pechservicemedewerkers ook een voorwaarde van RWS om, onder voorwaarden, bij file over de vluchtstrook naar een pechgeval te mogen rijden
  • Certificaten Veilig werken langs de weg (Beperkte REVI) hebben een geldigheid van 5 jaar na uitgiftedatum. Meldt pechhulpverleners tijdig aan voor een training (in de eigen regio).

Meer informatie
Kijk voor meer informatie In het dossier pechservice op vaco.nl.

Leiden, 27 september 2019