Home > Nieuws > VACO-advies: gebruik pompstok voor het bijpompen van dubbelgemonteerde banden

VACO-advies: gebruik pompstok voor het bijpompen van dubbelgemonteerde banden

Uit overleg met verschillende medewerkers van VACO-leden blijkt dat de buitenste band van dubbelgemonteerde bedrijfswagenbanden vaak op korte afstand van de medewerker wordt bijgepompt. Deze medewerkers houden de pompnippel met de hand op het ventiel van de band. De medewerkers doen dit omdat zij het lastig vinden om de pompnippel (achter de wielschijf) op het ventiel te monteren (immers het ventiel zit aan de andere kant van de band). Op deze wijze worden bedrijfswagenbanden van b.v. 7,5 bar naar 9 bar bijgepompt.

VACO adviseert haar leden dringend voor het bijpompen van de buitenste band van dubbelgemonteerde bedrijfswagenbanden een pompstok te gebruiken die zich eenvoudig vastklemt op het ventiel. Daardoor kan tijdens het oppompen een veilige afstand van circa 4 meter van de ventielaansluiting worden aangehouden. De monteur weet immers niet wat de kwaliteit van de band is. Bovendien heeft de klant de band mogelijk in de tussentijd al een aantal malen bijgepompt.

De pompstok vormt een veilige en praktische oplossing en voorkomt ernstige ongevallen bij een klapband. Goed gereedschap is het halve werk. De pompstok kan worden besteld bij onderstaande buitengewone VACO-leden:

 

Leiden, 28 juli 2021