Home > Nieuws > Veilig werken langs de weg

Veilig werken langs de weg

Om pechservice te mogen verlenen langs de weg, heb je een certificaat nodig. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van de overige weggebruikers. Daarvoor organiseert SVOB de training ‘Veilig werken langs de weg’ – in samenwerking met de ANWB.

Oud-deelnemer vertelt
Tom Bakelaar (28 jr.), chef werkplaats bij Bandenservice Flakkee, is een van de oud-deelnemers: “Het is een leerzame en goede training. Je leert allerlei dingen die je niet weet of bent vergeten. Ideaal om je kennis op te frissen. Daarnaast is de training handig om al je vragen te kunnen stellen. Ons groepje bestond uit tien man, met als gevolg dat we snel en makkelijk contact met elkaar hadden. Ook is zo’n dag goed om met elkaar te discussiëren en te overleggen. Zo leer je niet alleen de lesstof, maar ook van elkaar. Ons vak is niet zonder risico – je moet echt weten wat je doet. Want als je een fout maakt, kan dat een groot ongeluk veroorzaken. Voor de veiligheid is het dus echt belangrijk dat je de training elke vijf jaar volgt. Het certificaat is niet voor niets verplicht.”

Voor wie?
Voor alle medewerkers in de banden- en wielenbranche die pechservice langs het hoofdwegennet willen verlenen. Een vooropleiding is niet nodig. Wel is het belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Vanwege de samenwerking met andere hulpdiensten en met de chauffeur van het pechvoertuig is dat een voorwaarde van Rijkswaterstaat.

Wat leer je?

 • Wettelijke bepalingen
 • Veiligheid voor, tijdens en na de werkzaamheden
 • Zichtbaarheid en verlichting
 • Eisen pechservicevoertuig
 • Gebruik van de vluchtstrook tijdens file
 • Gevaarlijke stoffen
 • Het contact met de regionale verkeerscentrales van Rijkswaterstaat

Examen
De training wordt aan het einde van de dag afgesloten met een schriftelijk examen onder toezicht van de Stichting Examenkamer. Wie slaagt voor het examen, krijgt een certificaat met een geldigheidsduur van 5 jaar.

Wanneer en waar?
Kijk voor data, locaties en tarieven op het trainingsoverzicht.

Ga je de training volgen?
Bereid jezelf dan goed voor: neem van tevoren het lesmateriaal goed door en maak vast het proefexamen

Goed om te weten

 • Deze training kan vanaf 8 personen ook op eigen locatie georganiseerd worden of regionaal met enkele bedrijven samen. 
 • Bedrijven die een FCB-bijdrage betalen, hebben recht op een stimuleringspremie.
  VACO-leden krijgen ledenkorting.

 

Heb je nog vragen? Laat het ons weten via svob@kcleiden.nl of (071) 568 69 40.