Home > Nieuws > WET ARBEIDSMARKT IN BALANS – OP 1 JANUARI 2020 VERANDERT ER VEEL

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS – OP 1 JANUARI 2020 VERANDERT ER VEEL

Op 1 januari 2020 treedt de wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Verdiep u nu al in de wet, dat kan u veel geld en verplichtingen besparen. In de komende weken brengen wij steeds een nieuw onderdeel onder de aandacht via onze nieuwsberichten.

Kleiner verschil vast en flexwerk     
Met de wet Arbeidsmarkt in balans wil de overheid de verschillen tussen vaste contracten en flexwerk verkleinen. Het verschil in kosten en risico’s leidt er volgens ‘Den Haag’ toe dat werkgevers vaak terughoudend zijn om werknemers in vaste dienst te nemen. Door het onderscheid tussen vaste en flexibele contracten te verkleinen, verwacht de overheid dat werkgevers eerder geneigd zullen zijn om contracten met meer zekerheid te bieden. 

Onderneem nu al actie
Door nu al actie te ondernemen, kunnen werkgevers de gevolgen van de WAB mogelijk beperken. Twee voorbeelden:

  • Oproepkracht 12 maanden in dienst? Contract aanbieden! Werkgevers zijn vanaf 2020 verplicht om een oproepkracht na 12 maanden een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Werkt een oproepkracht op 1 januari 2020 langer dan 12 maanden voor u? Dan moet u in januari een contractvoorstel (tijdelijk of vast) doen voor een vast aantal uren per week.
  • Ketenregeling: vast contract na drie jaar Vanaf 2020 heeft een medewerker recht op een vast contract als hij in totaal een periode van drie jaar bij een werkgever heeft gewerkt. Tot 2020 is die periode twee jaar. Sluit u een nieuw, tijdelijk contract met een medewerker? Als die overeenkomst eindigt na 2019, dan geldt de periode van drie jaar. 

Leiden, 4 september 2019