Home > Nieuws > Wijziging arbowetgeving

Wijziging arbowetgeving

Onlangs is de Eerste Kamer akkoord gegaan in met een wijziging van de arbowetgeving. Deze wijziging gaat in per 1 juli 2017. De regering heeft de wet herzien omdat de arbeidsmarkt verandert en duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker wordt. De nieuwe wet moet de positie van de preventiemedewerker versterken en de samenwerking met de arbodienstverleners bevorderen.

Veranderingen in de arbowet per 1 juli 2017
◾Open spreekuur en second opinion: iedere werknemer heeft het recht een bedrijfsarts te raadplegen, ook als hij niet ziek is. Daarnaast heeft een medewerker recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts.
◾Vrije toegang tot de werkvloer: de bedrijfsarts krijgt vrije toegang tot de werkvloer.
◾Grotere betrokkenheid van de medewerkers: als bedrijven beschikken over een personeelsvertegenwoordiging (PVT) of OR dan hebben deze instemmingsrecht bij de keuze voor de preventiemedewerker en zijn rol in de organisatie.
◾Duidelijkere rol preventiemedewerker: de preventiemedewerker krijgt een duidelijkere rol in de organisatie.
◾Basiscontract arbodienstverlening: in het contract met de arbodienst moeten minimale afspraken over de dienstverlening zijn vastgelegd.
◾Handhaving: de handhavingsmogelijkheden van de Inspectie SZW worden uitgebreid. Daarbij kan ook de inhoud van het contract met de arbodienst worden beoordeeld.

Leiden, 7 februari 2017