Home > Rijbewijs C, C1, CE en C1E

Rijbewijs C, C1, CE en C1E

In de Europse Richtlijn Vakbekwaamheid is opgenomen wat u moet doen om beroepschaffeur te worden én te blijven. De richtlijn geldt voor alle beroepschaffeurs uit de EU of die in de EU werken. Informatie over het halen van het rijbewijs C, C1, CE en C1E vindt u op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs Het behaalde rijbewijs getuigt van een behaalde basiskwalificatie die 5 jaar geldig is. In die tijd zal de chauffeur nascholing moeten volgen om zijn vakbekwaamheid (code 95) te verlengen.

Binnen de Richtlijn bestaan code 95-vrijstellingen. Als een chauffeur gebruik wil maken van deze vrijstellingen moet hij dit kunnen aantonen met zijn administratie of tachograaf.

Meer informatie over de basiskwalificatie, nascholing en vrijstelling vindt u op de site van Inspectie Leefomgeving en Transport  en  RDW

Subsidie
Om werkgevers en werknemers te stimuleren om flexibel te blijven in hun werkzaamheden, heeft het FCB (Fonds Collectieve Belangen voor de banden- en wielenbranche) een subsidie van 30% over maximaal € 2.500,- aan praktijklessen voor het vrachtwagenbewijs toegekend. Het minimumbedrag van de subsidiabele kosten voor praktijklessen bedraagt € 300,-.
U kunt de subsidie aanvragen binnen 6 maanden na het behalen van het rijbewijs C, met het aanvraagformulier, kopieen van het rijbewijs en de factu(u)r(en). U kunt zelf kiezen bij welke opleider u de lessen volgt. Kosten voor administratie, keuringen en examens vallen niet onder de subsidieregeling. Als voorwaarden wordt gesteld dat de werknemer tijdens het opleidingstraject werkzaam is bij een werkgever die afdraagt aan het FCB. Voor de nascholingsuren is er FCB-subsidie aan te vragen voor BHV-cursussen en heftrucktrainingen. Ook sommige rijvaardigheidstraining worden gesubsidieerd.