Home > VCA

VCA

VCA is een veiligheidsdiploma op het gebied van veilig en gezond werken. VCA omvat een groot aantal handvaten om veilig, op een gezonde en milieuvriendelijke manier te kunnen werken op plaatsen met grote risico’s. Door het volgen  van een VCA cursus kan een werknemer aantonen dat hij over de juiste kennis beschikt van de veiligheidsvoorschriften. Het uiteindelijke doel van de VCA  is het verhogen van de veiligheid en het terugdringen van het aantal ongevallen.

VCA Basis
De VCA Basis, afgekort tot B-VCA en voorheen VCA-1, is bedoeld voor uitvoerende medewerkers zonder leidinggevende rol.  Met dit diploma toont iemand aan dat hij of zij de basiskennis van veilig en gezond werken beheerst. U bent dan bekend met de Arbowet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen en het voorkomen van arbeidsongevallen. Het VCA Basis diploma wordt vaak gevraagd door werkgevers of opdrachtgevers wanneer risicovolle werkzaamheden verricht moeten worden.

VCA VOL
VCA VOL is een diploma op het gebied van veilig- en gezond werken gericht op leidinggevende medewerkers en ZZP’ers. Met dit diploma tonen zij aan dat zij weten hoe zij zelf en andere medewerkers op een veilige manier hun werkzaamheden dienen uit te voeren. Wanneer u het VCA VOL diploma heeft behaald, bent u bekend met de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties op de werkvloer, het voorkomen van arbeidsongevallen en het organiseren van toolboxmeetings voor uw medewerkers.

Voor wie?
VCA is bedoeld voor iedereen die werkzaamheden uitvoert met een verhoogt risico of werkt in een omgeving met een verhoogd risico. Denk hierbij aan heftruckchauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en mensen in laad- en losplaatsen.

Opleiders
Er zijn veel opleidingsinstanties waar u voor deze cursussen terecht kunt. Bij uw keuze kunt u letten op de uitvoering (digitaal of klassikaal), locatie en prijsstelling. Op onze lijst van VACO-erkende opleidingen staan o.a. EVOfenedex en V-kam education.

Subsidie
Bedrijven die afdragen aan het Fonds Collectieve Belangen, kunnen tot uiterlijk zes maanden na afloop van de training, subsidie bij ons indienen.

Meer informatie
Twijfelt u over een opleidingsinstantie of heeft u een andere cursus in gedachte, neem dan vooraf contact met ons op via svob@kcleiden.nl of tel. (071) 568 69 40.